Dünya

Lübnan’da protestolar sonrası ekonomik kurtarma planı açıklandı

Lübnan’da mahallî paranın dolar karşısında kıymet kaybetmesi, yaşam pahalılığı ve makûsa giden ekonomik şartlar ulusun caddelere çıkarak hükümeti protesto etmesine neden olmuştu. Ülke ekonomisinin 1975-1980 senelerinde yaşana iç savaştan bu yanda en büyük krizin yaşandığı ifade edilirken protestoların ardından hükümetten adım geldi. Hükümetin kurtarma tasarıyı Bakanlar Heyeti tarafından kabul edildi. Başbakan Hasan Diyab dün yaptığı söylemede, hükümetin, ülkenin bu mali krizden kurtulmasına takviyeci olmak için 5 senelik bir kurtarma tasarısını onaylamasının ardından Beynelmilel Para Fonu’ndan bir kurtarma uyuşması isteyeceğini söyledi.

Hassan Diab, dün Bakanlar Heyeti tarafından rey birliğiyle kabul edilen tasarıyı, giderek çoğalan mali kriz ve milli para ünitesinin çöküşüyle başa çıkmak için kapsamlı bir “yol haritası” olarak nitelendirdi. Diab, “Beynelmilel Para Fonu’ndan bir program arz etmeye, Eurobond alacaklılarıyla mülakatlarımızı resmileştirmeye ve ilerlemeye devam ederek yurttaşlarımız üzerindeki borç yükünü eksilteceğiz” dedi.

Kurtarma tasarısının ilk maddesinde “Lübnan ekonomi hür düşüşte” ifadeleri yer aldı. Meclis tarafından onaylanması beklenen kurtarma koliyi, beynelmilel borç veren ve röportajcılara fotoğrafı arzda bulunmasının yolunu açıyor.

Beş senelik tasarı

Lübnan Başbakanı 5 senelik tasarı ile cari operasyon sarihinin yüzde 5.6 oranında eksiltmeyi, dış takviyenin 10 milyar dolarını güvence altına almayı hedeflediğini söyledi. Tasarı, 2022’de pozitif gelişmeyi hedefliyor ve gereksinim sahiplerine takviye lafı veriyor.

Lübnan’da eylemler

Lübnan’da korona virüs sebebiyle caddeye çıkma yasağı bülten edilmesine karşın ulus ekonomik kriz sebebiyle caddelere akın etmişti. Yaşanan şiddet hadiselerinde bir protestocu yaşamını kaybetmiş, çok rakamda şahıs da yaralanmıştı.

Diab, Said Hariri’nin kitlesel protestolar neticeyi misyonu vazgeçmesinin ardından Ocak ayında misyona gelmişti.

Sıradaki Haber :  Suudi Arabistan kemer sıkıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu