Gündem

Para vermeyen köyde fotoğraf çekemiyor

Ayvacık ilçesinin Yeşilyurt köyü durgunlarının başı, köye düğün, nişan ve dış mezuniyet için gelen stüdyo resimcileriyle tasada. Köy, taş konutları ve suratlarca senelik tarihiyle yerli ve yabancı turistleri kendine sürüklüyor. Her sene köyü 200 bin turist ziyaret ediyor.

Köyün yapısı sanki natürel bir platoyu hatırlıyor. Hal böyle olunca düğün, nişan ve özel gün resmi sürükleyip büyük ölçüde para kazanan resimciler de köyü ziyaret ediyor. Resimciler işi çığırından çıkartıp köyde bulunan konutların içine resim sürükletmek için izinsiz girmeye başladı. Turistler de rahatsız olmaya başlayınca köy muhtarlığı köye düğün, nişan ve mezuniyet sürüklemek için gelip bu işten para kazanan resimcilerden para almaya başladı. Bu biçimde köye resimciler daha az kazançken, köy ulusu rahat bir soluk aldı.

Geçen sene başlayan bu uygulama bu yıl da devam edecek. Geçen sene gelin çekimleri 150 lira, mezuniyet çekimleri ise 200 lira olarak tanımlanmıştı. Bu sene maliyetlerde çoğalış olması bekleniyor. Bir Araya Gelen paralar karşılığında resimcilere fiş kesiliyor.

Uygulamaya geçen sene başladıklarını ifade eden muhtar azası Hüseyin Serpen, “Son 8 yıldır köyde düğün, nişan ve mezuniyet çekimi yapılıyordu. Köylünün ve şirket sahiplerinin rastgele bir şikayeti ve yaptırımı da yoktu. Son bir yıldır milletin resimcilerden rahatsız olması ve şirketlerin şikayeti üzerine resimcileri kısıtlamak kastıyla düğün, nişan ve mezuniyet çekimlerini belirli bir fiyata tabi yakaladık. 

Burada konu para toplamak değil, resim sürüklemek için gelen rakamını hakimiyet altında yakalamak. Burada dış çekim için gelenlerin yol kapatmaları, köylülerin konutlarına resim sürüklemek için izinsiz girmeleri, firmalar hizmet veriyorken hizmeti yasaklayacak biçimde kullanmaları bu kararı almamıza neden oldu. Biz köyümüze gelen acemi ve profesyonel resim topluluklarından para almıyoruz. Ya da ziyaretçiler kendi fotoğraflarına sürükleyebilirler, bunlardan rastgele bir para almamız mevzubahisi değil. 

Sıradaki Haber :  Ev hanımıydı işinin patronu oldu

Biz köyde ticarî kasıtla yapılan çekimleri hakimiyet altında yakalamak için böyle bir uygulamayı başlattık. Köylülerin izinsiz konutlarına giriyorlar. Burada yaşayan insanlar dış kapısını kilitlemez, bunu öğrenen resimciler dış kapıyı açıp bahçeye girip çekim yapıyor. İnsanlar bu vaziyetten rahatsız. Geçen sene gelin çekimleri 150 liraydı, mezuniyet çekimleri ise kalabalık geldikleri için 200 liraydı. Biz bu parayı resmî fiş karşılığında alıyoruz. Bizim amacımız para kazanmak değil, caydırıcılık. Bu seneki maliyetleri daha tanımlamadık” dedi.

Burak Türker – Utku Yaşar Cüce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu