Dünya

Rusya’da nükleerden üretilen elektrik oranı yüzde 8 arttı

Rusya Devlet Atom Enerjisi Müesseseyi Rosatom’un elektrik enerjisi departmanı Rosenergoatom A.Ş.’ye bağlı olarak işletilen nükleer efor santralleri tarafından 2019 senesinin Nisan ayında 15 milyar 276 milyon kilowatt saat elektrik üretilirken, bu sene nisan ayında bu oran 16 milyar 514 milyon kilowatt saate erişti.

2020 senesinin başından bu yana, tüm Rus nükleer santralleri toplam 73 milyar kilowatt saat etrafında elektrik üretti. Böylece Rusya Federal Antitekel Servisi’nin FAS nükleer santraller için koyduğu niyet, yüzde 101.3’lük niyetle aşılmış oldu. Heyeti eforun kullanım etmeni ise yüzde 79 civarına reelleşti. FAS, Rus NGS’lerinin 2020’de 207 milyar 614 milyon kilowatt saat elektrik üretmesi için bir tasarı hazırladı.

En emin enerji kaynağı

2019 senesinde Rus NGS’leri elektrik imalini 204.3 milyar kilowatt saatten 208.8 milyar kilowatt saate yükselterek ehemmiyetli bir rekor kırdı. Rus nükleer reaktörleri gelmiş geçmiş azami seviyede çalışıyorlar. Ülke çapında toplam 11 NGS’de 36 reaktör şirkette bulunuyor. Bu reaktörler senenin yüzde 90’ından aşırısında bütün eforla çalışıyorlar. Toplam efor kapasiteleri ise 30 GW’ın üzerinde olan nükleer, en emin enerji kaynaklarından biri gidişatında.
Rusya, 2019 seneyi içerisinde dünyanın tek yüzer nükleer santrali olan Akademik Lomonosov’u ağa bağladı ve yüzer nükleer santral Rusya’nın uzak doğusundaki Çukotka Pevek’de bulunan izole etilmiş Çaun-Bilibin ağı için ilk kere elektrik üretti. 2019 senesinin başka bir dönüm noktası da üçüncü bir 3+ jenerasyon reaktörün ağa bağlanması oldu. Rosatom’un amiral gemisi olarak nitelenen 3+ jenerasyon VVER-1200 reaktöre sahip Novovoronej NGS 2’nin ikinci efor birimi tasarlanan tarihten 30 gün evvel hizmete alındı.

Enerji yapımının yüzde 19’undan aşırısını nükleer efordan sağlayan Rusya Federasyonu’ndaki her beş ampulden biri nükleer santraller tarafından üretilen enerjiyle aydınlanıyor.

Sıradaki Haber :  Washington'da 15 Temmuz şehitleri anıldı

2019 senesinde 217 milyon ton karbondioksit emisyonuna mani olundu

Nükleer enerji, dünyada en büyük pak enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Rusya’daki düşük karbonlu elektrik yapımının da yarısından aşırısı nükleer aracılığı ile asıllaştırıyor. Bu sayede 2019 senesinde mani olunan karbondioksit emisyonu ölçüyü 217 milyon tona erişti. Bu ölçü 57 milyon arabanın neden olduğu emisyona denk geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu