Dünya

AB ülkelerinde mentollü sigara yasaklanıyor

Mentollü sigaraların menedilmesine ait Avrupa Adalet Divanı’na AAD açılan karşı dava, yasağı durdurmaya yetmedi. 2014 senesinde kabul edilen ve 2016 senesinde yürürlüğe giren AB Tütün Rejisörlüğü gereği, Avrupa ülkelerinde mentollü tütün mahsullerine yasak getirildi. Sigara piyasasında yüzde 3’ün üzerinde satış hisseyi bulunan mentollü sigaraların, sıhhat açısından hasarlı olduğu ve tütün kokusunu yasaklayarak sigara harcamayı teşvik ettiği mazeretiyle menedildiği bildirildi.

Mentollü sigaraların menedilmesini yasaklamak için Avrupa Adalet Divanı’na müracaat eten davalılara, sigara içme oranını düşürmeye ve tütün mahsulleri sebebiyle yaşanan erken vefat hadiselerini eksiltmeye müteveccih adım atılarak mentollü sigaraların menedildiği vurgulandı. Duruşma, Polonya ve muhtelif tütün işletmelerinden gelen davaları da yalanladı. Kararda,”güzel bir aromaya” sahip mentollü sigara gibi mahsullerin özellikle yeni başlayanlar için sigarayı daha çekici hale getirdiğine dikkat çekti.

Alman Kanser Araştırma Merkezinin DKFZ Kanser İhtiyata Birimi’nden Katrin Schaller, söylemesinde Dünya Sıhhat Örgütü’nün WHO dünya genelinde 8 milyon insanın her sene sigara tüketimi sebebiyle erken yaşta yaşamını kaybettiğini varsayım ettiğini andırdırdı. Schaller, sıhhat siyaseti açısından yasağın memnuniyetle karşılanması gerektiğini belirtti.

Mentollü sigaranın menedilme macerayı, 2014 senesinde kabul edilen AB Tütün Rejisörlüğü ile başlamıştı. İdaremelik kapsamında sigara kolileri üzerindeki sıhhat ikazları, markaların kutuların üzerinde yer alması, kapalı yerlerde sigara içilmesi, çocukların ve hamile bayanların yanında sigara içilmesi, reyin alanları ile ulusun yoğun olarak bulunduğu park ve bahçelerde sigara içilmesi menedilmişti.

Sıradaki Haber :  Polonya'da okullar Eylül ayında açılacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu