Dünya

ABD’de yaşlı bakım evinde Covid-19 dramı: 67 ölü

Amerika Birleşik Devletlerinin Massachusetts eyaletinde bulunan ve devlet tarafından işletilen “Holyoke Soldiers Home” isimli savaş gazilerinin kaldığı bakım evinde 67 şahsın yeni tip korona virüs Covid-19 sebebiyle yaşamını kaybettiği söylendi. Yaşanan hadise, Amerika Birleşik Devletlerindeki yaşlı bakım konutlarında “en ölümcül hadise” olarak kayıtlara geçti.
Kayınpederi bakım evinde yaşayan Edward Lapointe, “Vahim. Bu adamların hiç bahtı olmadı” ifadelerini kullandı.

Yetkililer tarafından yapılan söylemede, korona virüs testi pozitifi netice veren 67 gazinin yaşamını kaybettiği belirtilirken, can veren başka bir şahsın ise korona virüs taşıyıp taşımadığının öğrenilmediği aktarıldı. Ayrıca şu anda 82 gazi ve 81 çalışanın korona virüs taşıdığı bildirildi.

Gaziler ortak alanda toplandı, virüs dağıldı

Bakım evinde hemşire olarak vazife yapan Joan Miller, virüsün dağılması mevzusunda bakım konutu personelinin tesiri olduğunu dile getirdi. Miller, bakım evinde kimlerin korona virüs taşıyıp taşımadığının öğrenilmediği belirterek bu müddet içerisinde personel kasveti sebebiyle gazilerin ortak bir alanda bir araya geldiği ifade etti. Miller, “Gaziler üst üsteydi. Kimin pozitif, kimin olumsuz olduğunu öğrenmiyorduk ve sonra hepsini bir araya topladılar ve bu gerçekten gidişatı daha da makûslaştırdı, patlama yaptı” biçiminde konuştu. Bakım konutu idareyicisi Bennett Walsh ise bakım evindeki yaşanan vakanın ardından devlet görevlilerini yargıladı. Walsh, bu ay devlet vazifelilerinin personel kasveti mevzubahisi olduğunda konutun “kriz” gidişatında olduğunu bildiklerini ve yetkililerin bilgilendirildiklerini dile getirdi.

“Aile azaları bilgilendirilmedi”

Babası bakım evinde kalan Beth Lapointe, babasının oda dostunun Covid-19 testinin Mart ayında pozitif çıktığını ve daha sonra can verdiğini belirterek babasının başlangıçta rastgele bir bulgu göstermediği için test yapılması arzlarının yalanlandığını ifade etti. Lapointe, ailelerin bakım evinde olup bitenler hakkında bilgilendirilmediğini dile getirdi.

Sıradaki Haber :  Eski İspanya Kralı Carlos, ülkeden ayrılma kararı aldı

Mart ayı sonunda bakım evinde konutta takribî 230 şahsın yaşadığı söylenirken yaşanan vefat vakalarının ardından şu anda yalnızca 100 şahsın bulunduğu belirtildi.

Cumhuriyetçi Massachusetts Valisi Charlie Baker idaresinin vefatlarla alakalı araştırma başlattığı duyuruldu. Massachusetts Başsavcısı Maura Healey de, “Burada neyin yanlış gittiğini ve legal operasyonun zorunlu olup olmadığını tanımlamak için araştırma yapıldığını kaydoldu.

Öte yandan yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri genelinde korona virüs sebebiyle yaşamını kaybedenlerin rakamının tahminen 13 bin 762’yi aştığını ifade ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu