Dünya

Belçika’da normale dönüş resmen başladı

Çin’de ortaya çıkarak dünya genelinde 3 milyon 700 binden fazla bireye bulaşan ve 259 binden fazla şahsın da vefatına neden olan yeni tip korona virüs Covid-19 salgınına müteveccih alınan önlemler bir hayli ülkede gevşetildi. Avrupa’da klasiğe dönüş sürecini başlatan ülkelere Belçika da katıldı. Geçtiğimiz günlerde klasiğe dönüş için yol haritasının duyurulduğu Belçika’da, bugün hakikatleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi Millî Güvenlik Kurulu Buluşması ile sürecin kararlaştırıldığı biçimde uygulanmaya başlanmasına resmen karar verildi.

Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, Millî Güvenlik Kurulu buluşmasının ardından yaptığı söylemede, alınan kararları duyurdu. Başbakan Wilmes, “4 Mayıs Pazartesi itibariyle ekonomimizin bir kısmının yine harekete geçmesine izin verdik. Zira bu kesimin artta çok rakamda iş olanağı bulunuyor. Daha da ehemmiyetlisi yaşayabilmesi, yaşamını kazanabilmesi gereken insanlar bulunuyor” dedi.

Tespit edilen yeni olaylarda düşüş

Ülkedeki salgın sürecinde pozitif vaziyet kaydolduklarını vurgulayan Başbakan Wilmes, “Belçika’da kademeli olarak klasiğe dönüş sürecinin başlamasında heyet olarak mani olmadığına karar verilmiştir. Ülkemizdeki mevcut sayılar, Mart ayının Covid-19 hadiselerine göre 5’te 1 oranında eksilme göstermiştir. Takip sistemimiz çok zaferli bir biçimde devam ediyor, testleri de yapmaya devam ediyoruz” biçiminde konuştu.

Kısıtlı hareketlilik süreci

Caddeye çıkma yasağının uygulanmadığı ülkede hudutlu hareketlilik ilkesine devam edileceğini belirten Başbakan Wilmes, “Bayağılaşmaya başlamayı yanlış kavramamalıyız. Hudutsuz hareketlilik hakkı yok. Olası olduğunca kısıtlı bir hareketliliğe izin verilmektedir. Afaki hiçbir hareketliliğe hoşgörü gösterilmeyecektir. Bir gereksinim halinde özel vasıtayı olanlar özel taşıtlarını seçim etmelidir. Ancak başka alternatifi olmayanların toplu taşıma taşıtlarını kullanmasına izin edilecek” ifadelerini kullandı.

Lokanta, kafe ve pazar yerleri kapalı kalacak

Başbakan Wilmes, 11 Mayıs’ta sıkı önlemlere uymak kaydıyla tam ticarethanelerin yine açılacağını bildirerek lokantalar, kafeler ve turistik faalliklere hizmet eden yerlerin kapalı olmaya devam edeceğini tekrarladı. Maske kullanma mevzusunda da mevcut kararları söyleyen Başbakan Wilmes, “Havaalanları, toplu taşıma vasıtaları ve duraklarda maske takmak gereklidir. Ancak bunun dışında özellikle mağazalarda lüzumlu olmamakla birlikte takılmasını şiddetle öneri ediyoruz. Yeni bir karara kadar pazarlar ve fiziki yakınlık gerektirecek iş yerleri kapalı olmaya devam edecek” dedi.

Sıradaki Haber :  İzmir'deki yangınların ardından itfaiye personellerinin izinleri kaldırıldı

İhtiyat kararının başından beri sarih havada spor yapılmasının teşvik edildiği Belçika’da bu hak yalnızca aynı çatı altında yaşayan 2 şahıs ile hudutlandırılmıştı. Son Millî Güvenlik Kurulu buluşmasında alınan kararla mevzubahisi 2 şahsın aynı çatı atında yaşayan bireyler olma koşulu da kaldırıldı.

Her türlü toplu faalliğin 31 Ağustos’a kadar menedildiği ülkede son 24 saatte Covid-19 sebebiyle 323 şahıs daha yaşamını kaybetti. Ülke genelinde Covid-19’a bağlı ölü rakamı 8 bin 339’a toplam olay rakamı ise 50 bin 781’e yükseldi.

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu