Biyografi

Bill Gates

Bill Gates Biyografisi

William Henry Gates III, veya daha fazla tanıdık adı ile Bill Gates, 28 Ekim 1955 doğumlu Amerikalı işadamı. Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır. Forbes dergisine kadar 2004‘te Gates dünyanın en zengin kişisiydi.
Amerikalı girişimci Gates iki karakter şirketini (Microsoft) ilk kez gelen bir Bilgisayar Software (yazılım) şirketine dönüştürdü. Gates 20. yüzyılın son döneminde en başarılı şirket patronlarından biri oldu. Seattle/Washington’da avukat bir babayla hoca bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Gates, hemen şimdi oniki yaşındayken özel bir okulda birincil informatik (bilişim) kurslarına gitti. Mektep arkadaşı Paul Allen ile birlikte anlamsız zamanlarını çoğunlukla bilgisayar programları üstünde çalışarak geçiriyordu.

Bill Gates, ailenin tek erkek evladıdır. Ablası Kristianne ve kız kardeşi Libby ile birlikte Seattle’de büyüyen Gates, ilk olarak Kuzey Seattle’deki devlet okuluna gitti. sonra Özel Lakeside Okulu’nda eğitimine devamlı Gates, kişisel program yazmaya başladı. Gates böyle şiddet bir işi yapmaya başladığında hemen şimdi 13 yaşındaydı.

Yakınlarındaki bir şirketin büyük bilgisayarını para ödemeden kullanabilmek için, iki dost kullanıcıla arayıp buluyorlardı. Bu şekilde bilgisayar konusunda uzmanlaşan öğrenciler, 1972‘de birincil şirketlerini (Traf-O-Bilgi) kurdular. Bu şirket bir trafik sayım ve kontrol sistemi için programlar üreterek derhal 20.000 dolarlık satmak yaptı. Gates bundan bir sene daha sonra TRW adlı silah işletmesinde staj gördü, ardındaki da babasının önerisi üzerine Harvard Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almaya başladı.

1973 yılında Harvard Üniversitesi’ne giren Bill Gates 1975 yılında, üçüncü sınıftayken, kendi tercihiyle okulu bıraktı. Üniversiteye gittiği sıralarda, başlangıçta 1960 yılında John Kemeny ve Thomas Kurtz göre yazılı olan BASİC’in MITS Altair adı verilen ayrı bir versiyonunu oluşturdu.

Sıradaki Haber :  Benjamin Britten

Kişisel bilgisayarlar 70’li yılların ortasında hemen şimdi gelişimlerinin birincil aşamasında bulunuyorlardı. MITS şirketinin Altair adını verdikleri en önemli modeli hemen şimdi standart bir kullanım programına sahip olmayıp oysa tamamlanmamış bir işletme sistemine sahipti. Gates ve Allen’ın, Altair için 1964‘te geliştirdikleri program dili BASIC doğruca bilgisayar kullanıcıları aletlerini kendileri programlayabiliyorlardı. MITS firması genç araştırmacılardan pazarlama lisansını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Gates bunun üstüne tahsilini bırakarak Allen ile birlikte Albuquerque/New Mexico’da Microsoft adlı şirketi kurdu.

Microsoft, kendini sebatla mikro bilgisayarlar için yazılımı geliştirmeye adayan ilk işletmelerden biridir. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra General Electric gibi şirketler, aralıksız müşterileri aralarında bulunmaktaydı. Gates 1977‘de, aletlerini BASIC ile donatabilmek nedeniyle, Apple, Tandy ve Commodore gibi PC (Personal Computer – Kişisel Bilgisayar) üreticileriyle lisans sözleşmeleri imzaladı. Keza FORTRAN, COBOL ve Pascal gibi program dillerini geliştirmekle, Microsoft’a bir menfaat ve uluslararası pazar yolunun kendilerine açılmasını (1978’den sonradan ilkin Japonya olmak üzere) sağladı. Gates 1979‘da yalnızca 13 çalışanıyla takriben 3 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirebildi.

1980‘den daha sonra PC pazarına girip Gates’i bir PC işletme sistemi geliştirmekle görevlendirince, hızlı yükselişleri sürüp gidegeldi. Microsoft’un kısa zamanda tasarladığı MS-DOS (Microsoft Disc Operating System – Diskli İşletme Sistemi) 80’li yıllarda dünya çapında satmak rekorları kırdı (120 milyon nüsha). Gates zekice bir öngörüyle haklarını mahfuz tutarak diğer teçhizat üreticilerine de satış yapabildi. Bunu izleyen zamanda artan bir şekilde daha fazla işyeri IBM ile bağdaşan aygıtları piyasaya sürünce, geliştirdikleri işletme sistemi tüm bilgisayarlar için standart ülkü geldi. giderken 1.000 çalışanı olan şirket, 80’li yılların ortasından sonra Avrupa’da şubeler kurdu. Şirketin başkanlığını yürüten Gates, sürekli ekip çalışmasına ve katı bir performans ilkesine ağırlık veriyordu. Bütün çalışanların performansları altı ayda bir değerlendirilmekteydi.

Sıradaki Haber :  Burak Tozkoparan

Gates işletme sistemine paralel olarak kullanım programları alanında da son derece başarılı çalışmalar ortaya koyuyordu. Multiplan Çizelge Hesap Programından (1982) sonradan, 1983‘te başta fareyi (mouse) kullanan WORD adlı metin işleme sistemini başlattı. Özellikle WORD Avrupa’da fazla satılırken, ABD’de Lotus 1-2-3 ve WordPerfect adlı rakipleri karşısında, ancak yavaşça başarıya ulaşabildi.

Microsoft’un yazılım alanındaki emin başarısı, Apple şirketinin kendilerine verdikleri siparişle gerçekleşti. Macintosh adını verdikleri örnek oluşturacak nitelikteki bilgisayar için dağıtılmış başvuru formu sistemleri (mesela WORD ve Excel) geliştirildi. Gates şirketini 1986‘da anonim şirkete çevirdi. Aradan fazla geçmeden yalnız kendi payının (% 45) borsa değeri 1 milyar doların üzerindeydi.

MS-DOS işletme sisteminin grafik bir iyileştirmesi olan WINDOWS’un geliştirilmesi çalışmalarına Gates 1985 yılında başlamıştı. WINDOWS’u piyasaya sürdükten (1987) üç sene sonra bir pazarlama kampanyasıyla başarılı oldular. Microsoft bu sistemi nişletiyordu. Gates özellikle WINDOWS’u daha basit ve daha elverişli bir biçime sokmaya tartma veriyordu. Microsoft 1993‘te tartışmasız piyasanın lideriydi (yıllık ciro: 3,75 milyar dolar; borsa değeri: 20 milyar doların üzerinde).

1975 ile 2006 yılları arasında Microsoft firmasının tüm yönetimsel kararları Bill Gates tarafından alınmaktaydı. Gates, 2006 yılında şirketteki mesuliyet yükünü kademe kademe azaltacağını bildiri etti. Şirketin üst seviye yöneticilerinden Ray Ozzie ve Craig Mundie aralarında görevlerini paylaştıran Gates, Forbes dergisinin 2009 yılında yayınladığı araştırmaya göre 60 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin adamı konumunu hala korumakta.

Gates 1994 yılında, Melinda French ile evlendi. Çiftin Jennifer Katharine Gates, Rory John Gates, Phoebe Adele Gates adında üç çocukları bulunmakta. Ünlü iş adamı, golf ve tenis oynamayı sevmekte, iyi bir okuyucu olarak bilinmektedir. Keza Leonardo da Vinci göre yazılmış olan el yazmalarının koleksiyonunu da yapmaktadır.

Sıradaki Haber :  Doç.Dr.Mustafa Özturk-1

Gates ailesiyle birlikte Washington Gölü’nü görebilen bir üstte 6100 metrekarelik bir arazi üzerine yerleşmiş, 18 metrelik yüzme havuzu, 230 metrekarelik spor salonu ve 93 metrekarelik bir yemek odasına sahip bir evde yaşamaktadır. Gates’in tabiri caizse lebi derya diye nitelendirilecek evi 113 milyon dolar harcanarak, 7 yılda tamamlandı.

Bill Gates ve karısı, Bill&Melinda Gates Foundaiton adı aşağı, hayır işleri planlamak üzere bir vakıf kurmuşlardır. 2000 yılında kurulan vakıf, bağış yapılabilen, şeffaf yönetimli en büyük hayır işleri kuruluşlarından birisidir. Bill ve Melinda Gates, yıllık 28 milyon dolarlık bağış miktarları ile Amerika’nın en cömert hayırseverleri arasında sayılmaktadırlar.

Forbes Dergisi’nin 2015 yılı için hazırlanan listesine tarafından ise 79.2 milyar dolarlık servetiyle “Dünyanın En Varlıklı İnsanı” olma unvanını almıştır.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne kadar, 27 Aralık 2016 tarihi itibari ile dünyanın en varlıklı isimlerin listesinde 91.5 milyar dolar şahsi serveti ile birincil sırada yer aldı.

Kitapları :
2014 – Level 6 Pack
2001 – Penguin Reader Level 3: The Road Ahead Sampler
2008 – Competitiveness and Innovation on the Committee’s 50th Anniversary with Bill Gates
2008 – The Road Ahead
1999 – Hafıza hızında hedeflemek
1995 – Önümüzdeki Yol

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu