Gündem

Karantina günlerinde aile içi ilişkilere ve sanal bağımlılığa dikkat

Yaşar Üniversitesi sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlanan ve akademisyenlerce muhtelif mevzularda bilgi paylaşımlarının yapıldığı “Konutta Kal Sohbetleri”nin son misafiri Yaşar Üniversitesi İnsan ve Cemiyet Bilimleri Fakültesi Psikoloji Kısmı Öğretim Azası Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak oldu. Prof. Dr. Altıntoprak, korona virüs Covid-19 salgını sebebiyle konutlarda izole bir yaşam yaşadığımız bu günlerin ruhsal yaşamımıza tesirlerini değerlendirdi. Konut gibi kapalı alanlarda uzun zaman müddet geçirmenin, aileler ya da çiftler arasında birtakım geçimsizliklere yol açabildiğine dikkat sürükleyen Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak, “Ufak alanlara sığmaya çalışmak, bazen çatışmalara yol açabiliyor. Konutta gerginliğin çoğaldığı zamanlarda ya da rastgele bir geçimsizlik ortaya çıktığında, bulunduğumuz odayı değiştirmek ve çatışma yaşadığımız birey ile yarım saat de olsa ayrı kalmak önerilir. Böylece ortaya çıkan problemi daha durgun bir biçimde düşünme olanağı doğabilir ve kullandığımız dili değiştirme kısmetimiz olabilir” dedi.

Hafifleme teknikleri teklifleri
Gerginliğin çok çoğaldığı zamanlarda bir ekip hafifleme teknikleri de öneren Prof. Dr. Altıntoprak, “Gerginlik yaşayan ya da evham bozukluğu olan bireylere soluk teknikleri yararlı olabilir. Misalin, yavaş yavaş 5’e kadar sayarak soluk alıp aldığınız soluğu bunun iki katı zamanla yavaş yavaş dışarı vermeniz ve bu soluk alıp vermeyi arkasını arkasına 10 kere yinelemeniz gerginliğinizin eksilmesine dayanakçı olacaktır. Bunun yanı gizeme ayaklardan başlayarak tüm adale gruplarınızı kasıp rahatlatmak gerginliğinizi eksiltilmede fayda sağlayabilir. Öte yandan, konutun içinde ortak bir emele müteveccih bir şeyler yapmak da ilişkiler için ehemmiyetli. Unutmayalım ki bu kriz etrafı; ilişkileri onarmak, birbirimizi keşfetmek için ya da birlikte yeni amaçlar geliştirmek için bir fırsatımız olabilir” bilgisini verdi. Konutlarda izole bir yaşamı yaşadığımız bu günlerde; bağımlılıkla alakalı meselelerin de çok ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak, “Özellikle içki vb. madde bağımlılığı meseleyi yaşayan bireyler için bu süreç, belki rehabilitasyon imkânlarını incelemek ve rehabilitasyona başlamak için iyi bir fırsat olabilir” dedi.

Sıradaki Haber :  Karantina Günlerinde Evde Nasıl Fit Kalınır?

İnternet ve reyin bağımlılığına dikkat
Konutta kalma müddetinin uzamasıyla beraber çevrimiçi olma müddetimizin de çoğaldığını dile getiren Prof. Dr. Ayşe Ender Altıntoprak, buna paralel olarak internet ve reyin bağımlılıklarının da oluşabileceğine dikkat çekti. Altıntoprak, “İnternet ya da reyin bağımlılığı ortaya çıktığı zaman bununla alakalı problemi olan bireyler ve aileleri, vaziyeti hakimiyet altına almakta çok güçlük sürüklüyor. İnternet irtibatı yapılan aygıtın herkesin ulaşabileceği ve görünür bir yerde bulunması; kullanım vaktini hakimiyet etmeyi sağlayan ehemmiyetli bir temkin. Ortak alanlar dışında, misalin yatak odasında internete bağlanılan makinelerin kullanılması hakimiyet etmeyi ortadan kaldıran bir gidişat. Her ne kadar bu yarıyılda daha fazla çevrimiçi olsak da bunun bir zaman hududunun olması gerekiyor” diyerek ihtarda bulundu.

Zaman sınırlaması teklifi
Zaman hududunun aşılması gidişatında yapılabilecekleri de anlatan Prof. Dr. Altıntoprak, “Tam zamanını internet, reyin vb. civarında geçiren bir ferdin, fiziksel ve ruhsal olarak sıhhatliliğini sürdürebilmesi çok güç. İnternet civarında çok zaman geçiren gençler ile ailelerinin uygun olan müddete bir uzlaşma içinde birlikte karar vermeleri bir çözüm olabilir. Üzerinde uzlaşılan müddete uyulmaması gidişatında, ertesi günkü kullanım için birtakım kısıtlamalar getirilebilir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu