Gündem

KKTC Başbakanı Tatar: “KKTC’de 5 gündür yeni korona vakası tespit edilmedi’’

Çin’de ortaya meydana çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına bölge korona virüs salgını etkisini arttırmaya devam ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 5 gündür yeni korona vakası tespit edilmedi. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, KKTC’de yaşanan korona virüs salgınında yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tatar, KKTC’de 9 Mart’ta tespit edilen ilk korona virüs vakasının ardındaki ülkedeki uçuşların askıya alındığını, sınırların, okulların ve devlet kurumlarının kapatıldığını, şehirlerarası yolculuğun yasaklandığını ve ülke genelinde akşam 21:00’den itibaren sokağa çıkma yasağının uygulandığını dile getirdi. Başbakan, ülkede korona virüs salgınında 5 gündür yeni vakanın saptama edilmediğini aktarırken, 7 kişinin ise hastanelerde gözlem altında tutulduğunu açıkladı. Tatar, birincil günden bu yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Sıhhat Bakanlığı ile temas halinde olduklarını ifade ederken, bu süreçte Cumhurbaşkanı ile 2 kere telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başbakan, salgında ki vaka sayısında yatay seyrin bittiğini ve düşüşe geçtiğini aktarırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) KKTC’den çok daha fena durumda olduğunu vurguladı.

“Kıbrıs Türklerinin 1974’den bu yandan verdiği ikinci büyük uğraş”
KKTC Başbakanı, korona virüs salgını hakkında ‘’Kıbrıs Türklerinin 1974’den bu yanlamasına verdiği ikinci büyük çaba” ifadesini kullanırken, bu kritik süreci önceden olduğu gibi birlik, birliktelik ve anavatan Türkiye’nin destekleri ile aşacağız açıklamasında bulundu. Başbakan, 2 bin vatandaşı değişik ülkelerden Türk Hava Yolları (THY) desteği ile terhis ettiklerini ifade ederken, Almanya’nın 800 vatandaşını terhis etmediğini KKTC’de karantinaya alınması istediğini aktardı. Tatar, 30 Alman vatandaşını çare ettiklerini ve ülkelerine gönderdiklerini açıklarken, 86 KKTC vatandaşının ise İngiltere’de korona virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini dile getirdi.

KKTC’de kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda çalışmalar başladı.
Başbakan Tatar, salgınla çaba dahilinde alınan önlemlerin gevşetilmesi konusunda incelemeler yapıldığını açıklama ederken, normalleşme sürecinde 4 Mayıs tarihinin gündemde olduğunu aktardı. Tatar, birincil etapta temasın az olduğu küçük işletmelerin tekrardan açılacağını dile getirirken, kafe, misafir etme merkezi ve okulların son etapta açılacağını ifade etti. KKTC Başbakanı, hesaplı hayatı aşamalı olarak açılacağının altını çizerken, ülke ekonomisinin turizme, yüksek öğrenime ve konut satışlarına ast olduğunu dile getirdi. Başbakan, salgın nedeni ile otellerin ve okulların boş olduğunu, yabancılara yapılan konut satışlarının ise durduğunu açıklarken, KKTC, ekonomisinin durgunluk yaşadığını açıklama etti. Tatar, KKTC’ye senelerdir uygulanan ambargo ve kısıtlamalara rağmen bu süreci başarılı bir şekilde yönettiklerini aktarırken, hesaplı olarak Türkiye’ye entegre olduklarını ve orada yaşanan durumları yakından takip ettiklerini açıkladı.

Sıradaki Haber :  Polonya’da eğitime verilen ara 24 Mayıs’a kadar uzatıldı

KKTC Başbakanı, korona virüs salgını ile çaba eden bütün sağlık ve güvenlik çalışanlarını tebrik ederken, bu krizi onların fedakarlıkları tamamen yönettik ifadelerini kullandı. Tatar, keza bütün İslam aleminin Ramazan ayını tebrik etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu