Gündem

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Meyan şerbeti

Merkez ilçe Antakya’da tarihi Uzun Çarşı girişinde meyan şerbeti satan Mehmet Hançer Gündüz, Ramazan ayının gelmesiyle beraber yurttaşlardan yoğun arz alıyor. Takribî 36 yıldır bu işi yaptığını belirten ve ‘Hançer Akılda’ olarak öğrenilen Mehmet Hançer Gündüz, meyan kökü denilince akla gelen ilk ad olduğunu söyledi.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber meyan kökü şerbetine alakanın çoğaldığını belirten Hançer Akılda, “Takribî 36 yıldır bu işi yapıyorum. Ramazan’da meyan şerbetine yoğun alaka oluyor. Zira mideyi hafifletiyor, tok ve dinamik meblağ, susuzluğu giderir. Aşinayı üzere Hatay’ın yemekleri ağırdır. Onun için özellikle Ramazan ayında iftarımızı meyan şerbeti ile açarız. Ondan sonra rahatça yemeğimizi yeriz” dedi.

Meyan kökünün çay gibi demlendiğini ve minarelinin yüksek olduğunu belirten Hançer Akılda, “Meyan kökünü çay gibi demliyoruz. Çayı nasıl evvel yıkayıp sonra demliyorsak, bunu da benzerini yapıyoruz. Ancak çay sıcak su ile meyan kökü soğuk su ile demlenir.

Takribî 3 saat demlendikten sonra içilebilecek kıvama geliyor. Türkiye’nin en hoş meyan kökü Kumlu ilçemizde çıkar. O bölgenin toprağı yumuşak olduğu için içerisinde minareli çok yüksektir. Poşet içerisine konularak alıcılara sunuyoruz. Şerbeti 5 liraya satıyoruz” diye konuştu.

Gökhan Aklan
 

Sıradaki Haber :  Bahçelievler'de restoran ve iş yerlerine koronavirüs denetimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu