Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: ’12 Mayıs’tan itibaren tatil bitiyor’

Korona virüs salgını sebebi ile güç günler geçiren Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümet yetkilileriyle ülkesindeki ekonomik vaziyeti ve karantina sürecini değerlendirdi. Putin, konuşmasında millete verilecek dayanak koliyi, ekonomik vaziyet ve karantina süreci hakkında söylemelerde bulundu. Başkan, sıhhat çalışanlarının fiyatlarının çoğalacağını aktarırken, korona virüse karşı alınan önlemlerin kararlılıkla devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Putin, “Ulusumuzun sıhhati ve yaşamı için alınan ve tarafımdan imza atılan kararları uyguluyoruz. Bu tasarı devletin siyaseti olacaktır. Korona virüs salgınına karşı alınacak karara ait son laflar hekimlere, hemşirelere ve uzmanlara aittir. Bildiğim kadarıyla yarın da hemşirelerin bayramı ve kendilerini buradan kutluyorum. Benim bu mevzudaki tutumumu ve pozisyonumu öğreniyorsunuz. O da insanlarımızın yaşam teminatı ve sıhhatidir. Uygulanan kararlar virüsün dağılması mevzusunda tesirli oldu. Ülkemizdeki solunum makinelerinin tamamını şu anda kullanmaya gereksinimimiz yok. Emin bir kısmını kullanıyoruz. Bu da demek oluyor ki ülkemizin hangi noktasında bu makinelere gereksinim olursa devletimiz bu ihtimali sağlayacaktır. Hekimlerimiz şu an da salgının başlangıcına göre daha çok bilgiye ve deneyime sahipler” ifadelerini kullandı.
Başkan Putin, “Dünya üzerinde yaşananlara bakıldığında, sıhhat sistemi bu salgına hazır olmayan ülkelerde yüksek oranda vefat olayları yaşandı. O ülkelerdeki sıhhat sistemi insanların yaşamını kurtarmaya yetmedi. Ülkemizdeki tam sıhhat personellerine çıkardıkları işlerden dolayı teşekkür ederiz. Kendileri için güç olduğunu öğreniyoruz ancak işlerini saygıdeğer biçimde yapıyorlar. Hükümet yetkililerimize de sesleniyorum. Sıhhat personellerimize takviye etmeli ve her türlü gereksinimlerini karşılamalıyız” dedi.

“Günlük 300 bin teste çıkacağız”

Ülkesindeki test rakamlarının çoğalışına da değinen Putin, “Geçen haftaya kıyasla ehemmiyetli bir farklılık da yaptığımız test rakamlarında oldu. Daha fazla test yapıyoruz. Mart ayı başında günlük 2 bin 500 ortamında test yapıyorduk şimdi günlük test sayımız 170 bin ortamında. Dünyadaki en fazla günlük test rakamlarından biri. Mayıs ayı ortasında günlük 300 bin test rakamına çıkacağız. Ancak mevzu rakamlarda değil. Buradaki emel hastalığın başlarında semptomları göstermeyen hastalara erken teşhis koymak, onları ve etrafını gözetmek. Millet çoğalan hasta rakamından dolayı kaygı ediyor bunu kavrayabiliyoruz ancak kaygılanmamız ve düşünmemiz gereken mevzu ve risk ne kadar hastanın olduğu değil ne kadar hastadan haberdar olmadığımızdır” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Fransa Cumhurbaşkanı Macron otomotiv sektörünü kurtarma planını açıkladı

“Karantinadan etaplar halinde çıkacağız”

Karantinanın bitiş sürecine dair söyleme yapan Başkan Putin, “Karantinadan çıkmanın kendine has bir özelliği var ve o da aniden çıkışın muhtemel olmaması. Etaplar halinde çok dikkatli bir biçimde adım adım çıkacağız. Karantinadan çıkış ya da rahatlatma çok sert kaidelere tabi olacaktır. Ülke toprağı çok büyük ve her bölgede gidişatlar değişik. Genel olarak değil her bölgede o bölgeye özel adımlar atılacak” dedi.

“12 Mayıs’tan itibaren tatil bitiyor”

Banalleşme sürecinin yarından itibaren başlayacağına dikkat sürükleyen Vladimir Putin, “Ülke genelinde tatil günleri yarın sona eriyor ancak virüsle çabamız henüz bitmedi. Hadiselerin az olduğu yerlerde dahi gayret sürecek. Zira başladığımız noktaya geri yarıyılayız ve ikinci bir salgın dalgası olmamalı. 12 Mayıs’tan itibaren karantina süreci tamamen bitene kadar tedbirler sürecek. Hükümet yetkilileri karantina kaidelerinin uygulanıp uygulanmadığını takip edecek” dedi.

Başkan, toplu organizasyonların yasaklılık müddetinin devam edeceğini belirterek, ”Kronik hastalara ve 65 yaş üstü yurttaşlarımızın sıhhatine dikkat edeceğiz. Yaşlı yurttaşlarımıza sesleniyorum. Aralıksız konutta olmanın güç olduğunu kavrıyorum canlarım benim. Azıcık daha dayanmanız gerekecek. Bunlar boş laflar değil burada hayati meseleler mevzubahisi. Kısıtlamalar devam edecek zira sizler için kaygılanıyoruz. Riskin size erişmemesi ve süratlice geçip gitmesi için her şeyi yapıyoruz” dedi.

“Bir milyon 400 bin birey işsiz kaldı”

Ülkedeki patronlara emin koşullar altında ekonomik dayanak koliyi söyleyen Putin, “Korona virüs epidemisi ekonomimizi çok ciddi biçimde vurdu. Bir Hayli birey işini kaybetti, bir hayli şahsın ücretleri düşürüldü, borçlar arkasıydı. Bu vaziyette olan yurttaşlarımıza öncelikli olarak takviye edeceğiz. Bu süreçte çocuklu aileler çok etkilendi. Onların lüzumlarını da parasal dayanak ile karşılayacağız. Böylece 27 milyon ortamında çocuk, verilecek olan parasal yardımdan yararlanmış olacak” ifadelerini kullandı. Başkan, salgın sebebi ile çoğalan işsizlik oranına değinerek, “Sistemin çok ehemmiyetli bir problemine dikkatinizi sürüklemek istiyorum. Son fotoğrafı sayılara göre bir milyon 400 bin birey işini kaybetti. Nisan ayının başına göre iki kat daha fazla. Hükümet yetkililerimizden bu mevzu üzerinde çalışmalar bekliyorum. Ekonomik dayanak sağlayacağımız işletmelere yapılacak takviyeler, işyerlerinde çalışan emekçilerin işlerini garantiye alacak ve istihdam korunacaktır. Böylece ekonomide olağana dönüş başlayacaktır” dedi.

Sıradaki Haber :  Kanada’da yaşlı bakımevinde 374 kişi koronaya yakalandı

“Güç yarıyıllardan geçiyoruz”

Putin, ülkece güç bir yarıyıldan geçildiğine vurgu yaparak, “Güç yarıyıllarda güç kararlar alıyoruz. Zamanında ve profesyonel olarak bunları uygulamaya koyacağız. Tüm hükümet yetkililerimize sesleniyorum. Söylenen ekonomik dayanak kolilerinden yurttaşımız sonuna kadar yararlanmalıdır. Bu mevzunun kişisel mesullüğü sizin üzerinizde. Son gereksinim sahibine erişene kadar misyonumuzu bitirmiş olmayacağız. Nisan ayında sıhhat personellerine ödenmesi gereken ikramiyelerden hepsi yerine erişmemiş. Hükümet yetkililerimizden 15 Mayıs’a kadar bunu çözmelerini istiyorum. Bu mevzunun bizzat takipçisi olacağım. Tüm yurttaşlarımıza sesleniyorum. Çalışma günleriniz tekerrür başlıyor ve yavaş yavaş karantina sürecinin bitimine doğru gideceğiz. Kavrayışla karşılayacağınızdan muhakkağım. Sabrınızı tükendiğini öğreniyorum ancak virüs kapıp hasta olmak daha makûs. Yurttaşlarımızın sıhhatini koruma yolunu seçtik. Çok şey muvaffak olduk ve yaptık” ifadelerini kullanarak, konuşmasını sona erdirdi.

Rusya’da toplam korona virüs olay rakamı 221 bin 344’e, toplam can kaybı ise 2 bin 9’a yükseldi.

Bekir Apaçık
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu