Dünya

AB Savunma Bakanları Covid-19’u görüştü

AB Korunma Bakanları, video konferans usulüyle toplanarak buluşma hakikatleştirdi. Buluşmada, yeni tip korona virüs Covid-19 salgınının korunma ve güvenlik siyasetleri üzerine tesirlerini görüştü. Buluşmaya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katıldığı bildirildi. Buluşma sonrasında basın buluşması tertip eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Siyasetleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Kurulu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, buluşmada ele alınan mevzulara dair söylemelerde bulundu. Borrell, “Bugünkü buluşmamızda korona virüs salgınının korunma ve güvenlik siyasetleri üzerindeki tesirleri üzerine yoğunlaştık. Öğreniyoruz ki ordularımız çok ehemmiyetli bir misyon üstlendiler ve sivillerin korunması ve lüzumlarının karşılanması yanında hudut ötesi faaliyetlerle aza ülkelerimizin dayanaklaşmasında misyonlar aldılar. Bunlara çok rakamda misalimiz var. 6 Nisan’da alınan kararla askeri seviyede yaşama geçirdiğimiz misyon eforumuz, aza ülkelerimizle yakın iş birliği yapıyor. İyi misalleri ve iyi uygulamaları tespit edip topluyorlar” dedi.

“Ortaklarımızla işbirliklerimiz de son derece ehemmiyet talep ediyor”

Borrell, “Bu civarda ortaklarımızla işbirliklerimiz de son derece ehemmiyet talep ediyor. Bu sebeple korunma ve güvenlik bakımından en yakın iki ortağımızın temsilcilerini bugünkü buluşmamıza davet ettim. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Birleşmiş Milletler BM Barış Eforu işlemleri Alt Genel Sekreteri Jean Pierre Lacroix buluşmamıza katılarak müesseselerinin korona virüsle çabada nasıl çalışmalar yaptıklarını ve beraber neler yapabileceğimizi anlattılar” ifadelerini kullandı.

“Korona krizinin uzun vadeli tesirleri olacak”

Basın buluşmasında korona virüs krizinin uzun vadeli tesirleri olacağını bildiren Borrell, “Bu krizin net bir biçimde uzun vadeli tesirleri olacak. Cemiyetlerimiz, ekonomilerimiz ve aynı biçimde korunma ve güvenlik siyasetimiz üzerinde de. Aza ülkelerimizle beraber bu mevzularda uygulayabileceğimiz taktiklerimizi tanımlamaya çalıştık. Bu kapsamda bir kaç ebatta beraber çalışacağız” diye konuştu.

AB aza ülkelerinin beraber çalışacağı başlıca mevzuları sıralayan Josep Borrell, “AB Korunma Bakanları buluşmasında ilk olarak askeri kapasitelerimizin Covid-19’la gayret kapsamında sivil lüzumlar için kullanımının kuvvetlendirilmesi, AB dışında bulunan misyonların vazifelerini en iyi biçimde yerine getirmeleri için gereken şartların devam ettirilmesi, siber güvenlik ve karşı haberlerle gayret kapsamında geleceğe müteveccih alınacak temkinler, özellikle hibrit tehditlere karşı korunma iş birliğinin çoğaldırılması ile korunma ve güvenlik alanında gereken bütçelerin oluşturulması mevzularını ele aldık” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  İsrail-BAE anlaşması öncesi Beyaz Saray önünde Netanyahu karşıtı protesto

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu