Kültür Sanat

Sinema sektörüne 23 milyon lira destek

İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Üretim, Uzun Metrajlı Sinema Film Üretim, Çekim Sonrası ile Iki Taraflı Yapım türündeki 257 proje sinema sektör temsilcilerinden oluşan 8 kişilik destekleme kurulunca değerlendirildi.
Destekleme Kurulunca yapılan değerleme toplantısında; 9 İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Üretim projesine 6 milyon 250 bin lira, 16 Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım projesine 15 milyon 650 bin lira, 4 Çekim Sonrası projesine 775 bin lira ve 1 Karşılıklı Yapım projesine de 500 bin lira takviye sağlandı.

İlk filmini çekecek yönetmenlere takviye

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen destekler dahilinde birincil filmini gerçekleştirecek yönetmen desteği ile bu sene yine genç ve umut vadeden yönetmenlerin birincil sinema filmlerini yapabilmelerine ihtimal sağlandı.
Daha önce Bakanlığın bu desteğini alan Muhakkak Alper, Tolga Karaçelik, Kaan Müjdeci, Ali Özel, Mahmut Fazıl Coşkun, Vuslat Saraçoğlu gibi isimler yurt içi ve yurt dışı çoğu festivalden ödüller kazandı.

Sanatçı yönetmenlere yardım

Cannes Film Festivali’nde ‘Altın Palmiye’ ödülünü şampiyon dünyaca meşhur yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ isimli yeni projesi ise 2 milyon lira ile desteklendi.
Yeniden Türk Sinemasını milletlerarası alanda başarı ile temsil eden Reha Erdem’in ‘Neandria’, Özcan Alper’in ‘Karanlık Gece’, Gözde Kural’ın ‘Nacva’, Erkan Tahhuşoğlu’nun ‘Döngü’ filmleri de desteklenen filmler arasında yer aldı.

Canlandırma filmlere yardım devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda uzun metrajlı canlandırma filmleri desteklemesi ile birlikte vizyona giren yerli canlandırma sinema filmi sayısında keskin bir çoğalma yaşandı.
Yerli canlandırma filmler özellikle 2019 yılında büyük başarılara imza attı. Türk sinemasının en çok izlenen canlandırma filmi olan Rafadan Tayfa serisinin yeni filmi, çocuklar tarafından ilgiyle takip edilen Kuklalı Köşk ve Hızlı Ayaklar desteklenen animasyonlar oldu.

Sıradaki Haber :  Gucci Filmine Ridley Scott İmzası

Desteklenen müşterek yapım ‘Kutsal Ruh/Espiritu Sagrado’

Öbür ülkelerden sinemacıları bir araya getirmesi, bilgi ve teknoloji aktarımı, yerel fon kaynaklarına erişim ve potansiyel pazarlar oluşturulması gibi sebeplerle sinema sektöründe olukça önemli hale gelen ortak yapımlar için ilk destekler ise İspanya, Fransa ve Türkiye müşterek yapımı ‘Kutsal Ruh/Espiritu Sagrado’ isimli projeye verildi.

Bakanlıktan daha önce yardım almamış ve çekimleri bitmiş sinema filmlerinin manzara, ses ve sözde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için çekim sonrası türünde de 4 projeye destek verildi.
Bakanlık destekleri için yapılacak yeni başvurular yıl içerisinde gerçekleştirilecek Destekleme Kurullarında değerlendirilmeye devam edilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu