Biyografi

Mustafa Yeneroğlu

Mustafa Yeneroğlu Biyografisi

9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DERMAN)’nin kurucuları aralarında oldu.

Mustafa Yeneroğlu, 1 Temmuz 1975 tarihinde Bayburt’da doğmuştur. 1976 yılında ailesiyle birlikte Almanya’nın Köln şehrine yerleşti. İlk, orta ve lise eğitimimi Köln’de tamamladıktan sonra Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ise eşitlik belgesini aldı.

Mustafa Yeneroğlu, 1987 yılından bu yanlamasına, yaklaşık 27 yıl boyunca yurt dışındaki sivil toplum çalışmalarına aktif olarak katıldı. İslam Toplumu Millî Bakış (IGMG) teşkilatında çeşitli kademelerde atama aldı. 2011-2014 yılları aralarında IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve son olarak IGMG Genel Sekreteri olarak Avrupa’da yaşamış Müslümanlara yönelik değişik çalışmalara öncülük etti.

Avrupa’daki Türklerin ve Müslümanların meseleleri, din özgürlüğü, ayrımcılık, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki sorunları; azınlıklar, yabancılar ve yurttaşlık hukuku, göç ve diaspora politikaları, yurt dışı kültür, eğitim ve din politikaları ile ilgili araştırmalar yaptı. Göçmen ve azınlık hakları konusunda, Avrupa’da artan İslam düşmanlığı ile ilgili siyasi ve yasal çalışmalarda etkin olarak yer aldı, yüzlerce davayı peşine düşüp takip ve koordine etti.

Uzun yıllar baştan başa haber-yorum dergisi “Perspektif’in” Genel Yayın Yönetmenliğini ve kültür-sanat-felsefe dergisi “Sabahtan Ülkesi’nin” yayınlama sorumluluğunu üstlendi. Türkiye haricen yaşayan yurttaşlarımızın dil, kültür ve kimliklerini muhafaza etmeleri için Türkçe yayınların artırılması konusunda farklı alanlara yönlendirilmiş araştırmalar yaptı. Bu doğrultuda birçok projeyi hayata geçirerek ilmî ve kültürel hizmetlerde bulundu.

“Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği” ile “Ayrımcılık ve Irkçılıkla Çaba Derneği (Federation Againist Injustice and Racism) Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Hem bir iletişim ajansı ve yayınevi kurucu müdürlüğü yaptı. 2015 yılından bu yanlamasına “Göç Araştırmaları Vakfı” Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Sıradaki Haber :  Beren Saat

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul 3. Alan Milletvekili olarak seçildi.

AK Parti’nin 12 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen 5. Alışılmış Kongresinde Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. Hem 26. Yasama Dönemi 1. ve 2. Yasama Yıllarında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı, Aralık 2017 ile Haziran 2018 tarihleri arasında TBMM Tüzük Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu üyeliği görevini ifa etti.

24 Haziran 2018 seçimlerinde baştan AK Parti İstanbul 3. Alan Milletvekili olarak seçilmesiyle birlikte 18 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilen 6. Klasik Kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeliğine seçildi.

27. Yasama Döneminde TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyeliği ve TürkiyeAvusturya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinin yanı sıra AK Parti MKYK üyeliği, 28 Ekim 2019’da MKYK üyeliğinden, 30 Ekim 2019 tarihinde AK Parti’den istifa etmesiyle birlikte son bulmuştur.

30 Ekim 2019 tarihinden itibaren egemen İstanbul Milletvekili olarak görevine devam etti.

Almanca ve İngilizce haberdar olan Mustafa Yeneroğlu, evlidir ve üç çocuğu vardır.

9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)’nin kurucuları arasında oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu