Teknoloji

Sağlık sektöründen blockchain adımı

Dünyada çoğu ülkede bankacılıktan turizme, eğitimden endüstriye dek farklı alanlarda yoğun şekilde faydalanılan blockchain altyapısına sahip teknolojiler, koronavirüs salgını ardından sağlık durumu sektörü için de gündeme geldi. Avrupa’da birçok gelişmiş ülke, koronavirüs salgını sebebiyle bilhassa de teçhizat tedariğinde büyük güçlük yaşarken, blockchain teknolojisiyle Türkiye’de bu sorunun iyice önüne geçilmesi bekleniyor. Özel Natomed Hastanesi kadar başlatılan araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla hastanelerde mahsul tedariğinin yanı sıra, hastaların takip edilmesi ve tedavi süreçleriyle ilgili verilerin toplanarak dijital bir data birikiminin sağlanması hedefleniyor.

“Sağlık sisteminin çökmemesi için teknoloji durum”
Kriz anlarında sağlık sisteminin çökmemesi için daha enerjik teknolojilere ihtiyaç olduğunu belirten Özel Natomed Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “Hastanelerde yüksek teknolojinin yalnızca ameliyat ve çare için değil yönetim ve öteki süreçlerde de uygulamaya alınması gerekiyor. Uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız blockchain teknolojisi, koronavirüs salgınıyla önemini bir kere daha bize hatırlattı ve artık kullanım aşamasına geçiyoruz.” dedi.

“Donanım maliyeti blockchain teknolojisiyle azalacak”
Sağlık sektöründe gerekli ekipman ve ihtiyacın karşılanmasının minimum operasyon kadar kayda değer olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde hastanelerin gereksinim duyduğu ekipmanı hızlı bir şekilde karşılayamadığını gördük. Bunun en önemli sebeplerinden biri koronavirüs salgınının toplumda kargaşa ve panik havasına neden olması, bu durumdan yararlanan fırsatçıların ürünlerini saklamaları veya yanına varılmaz pahada fiyatlara sunması. Sağlık Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarının müdahalesiyle bu sorunun üstesinden gelinmiş olsa da, sürdürülebilir olmadığı herkesin malumu. Blockchain teknolojisinin kullanımıyla medikal ürünlerin ve ekipmanların imal yerinden hastanelere gelişine dek bütün sürecini takip edebilecek. İhtiyaç duyulan maske, eldiven ve diğer ekipmanlar için piyasa değerini görülebilecek ve üreticiler tarafından yapılan ani şartların değişmesi raporlanıp yerinde üreticilere yönlendirme yapılabilecek. Bu Nedenle her krizde ortaya çıkan sağlık fırsatçılarının da sonu gelmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  İnternette çabuk erişim için tavsiyeler

Sıhhat sektörü için blockchain teknolojisinin sadece mahsul tedariği konusunda yok hasta yönetiminde de menfaat sağlayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ayşegül Akbay açıklamalarına şöyle devam etti: “Özellikle hastane dışında tedavisi sürekli ve gözetim altında olması gereken hastalar için bu teknolojiden faydalanabileceğimizi düşünüyoruz. Hastanede tedavisi devam edenler için ise hali hazırda kullanılan suni zeka teknolojileriyle entegre sistemler kurup ortalama iyileşme süresi gibi süreçleri peşine düşüp takip ederek kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmeyi umuyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu