Biyografi

Bora Gencer

Bora Gencer Biyografisi

Türk Pop Müziği sanatçısı.
Bora Gencer, 14 Nisan 1965‘te istanbul’da doğdu. İlkokulu Maçka İlköğretim Okulu’nda okudu. Caz piyanisti olan İlham Gencer‘in oğlu olan Bora Gencer, müzik doymuş bir evde büyüdü. Annesi babasının ikinci eşi Necla Gencer’dir. Ayşe Gencer ve İlhan Gencer adlı iki kardeşi vardır. Dünyaca meşhur opera sanatçısı Leyla Gencer, babası İlham Gencer’in amcasıyla evliydi.

Daha minik yaşta müziğin içinde olması ve ailesinden gelen yetenekle İstanbul Devlet Konservatuarına 200 puan üzerinden 193 puanla dönemin en yüksek puanıyla girdi. Çalgı olarak piyanoyu çok sevmesine rağmen yine ailesinin nasıl olsa ailede herkes piyano çalıyor, konservatuarda da yardımcı ders piyano demesiyle kemanı seçerek keman bölümüne yazıldı.

7 yıl koonra babasının teklifiyle birlikte profesyonel müzik hayatına başladı. Mayıs 1985 yılında vatani görevini yerine getirmek için Erzincan 59.cu topçu tugayına katıldı,sanatçı birliğini de yeniden Erzincan da subay ordu evinde tamamladı. İstanbul’a döndüğünde askerde tanıştığı organizatör arkadaşı Kerem Erdem göre gelen teklifle İsrail‘e gitti ve müziğini orada icra etti. sonra İstanbul’a dönen sanatçı Türkiye‘nin nezih mekanlarında ve konser salonlarında yüzlerce programlar gerçekleştirdi.

1991 yılında annesini trafik kazasında kaybeden sanatkâr hayatının en büyük yıkımını yaşadı. 1994 yılında Halis Bütünley ve Garo Mafyan ile tanışan Bora Gencer, 1995 yılının ilk aylarında Mega Müzik imzalı “Öptüm Seni Şeker” isimli birincil albümünü çıkardı.

Aysel Gürel ve Garo Mafyan imzalı “Öptüm Seni Şeker” adlı şarkı kısa zamanda sevildi. 1995 yılında çeşitli televizyon ve radyo programlarına katılan ressam o dönemde tek başına Anadolu turnesine çıktı. Bora Gencer’in turneleri sonradan da yurt içi ve yurt dışı devam etti. Turne arkadaşları aralarında Asya, Demet, Harun Kolçak, Deniz Arcak, Gülay, Suat Suna, Seçil, Kerim Tekin gibi isimler de vardı.

Sıradaki Haber :  Bay J

Profesyonel turne ve konser çalışmalarının haricinde değişik yarışmalara da katılan sanatkâr, Pamukkale Festivali’nde ağabeyi İlhan Gencer ile beraber aldığı dereceyle Mısır‘da Milletlerarası Kahire Müzik Yarışması’nda birincilik kazandılar. sonradan Onno Tunç adına düzenlenen beste yarışmasında kendi bestesi ve yorumuyla üçüncü oldu. 1999 yılında sanatkâr “Bir Allah Bilir” isimli ikinci albümü Elenor Müzik’ten piyasaya çıktı. Gerçekte 10 şarkıdan oluşan ve her tarafta olan albümünü Kerim Tekin‘nin anısına yaşasaydı onun okuyacağı bir şarkıyı da koyarak 12 şarkıya çıkarttı ve ilk klibini de Kerim’in sevdiği şarkıya “Neden Allahıma“a çekti.

Sanatçının üçüncü albümü “Baştan Çıktım” ismiyle 2001 yılında Prestij Müzik’ten çıktı.

Bora Gencer,ses ve saz sanatçılığının dışarıda zaman zaman öbür televizyon ve radyo kanallarından gelen tekliflerle dizi oyunculuğu ve program sunuculuğu da yapmıştır Bunlardan bazıları; “Havuz Show” adlı çocuk programı, “Alabora Reality Show“, “İstanbul’da Bir Hoş“,”Delidolu” adlı müzikal, “Bize Ne Oldu” adlı dizi bunlardan bir kaçıdır. Yönetmen Ümit Efekan‘nın bu dizisinde Fatma Girik,Merih Akalın, Tanju Gürsu ve Altan Günbay gibi isimlerle birlikte rol alan ressam, dizide Sibel Can‘ın sevgilisini rolüyle karşımıza çıktı.

Bora Gencer, şu başlıca değin 5 albüm, Sibel Can ile 1 başrol dizi, 2 tane başrol TV filmi, 3 ayrı radyo da; Alem fm, Radyo Contack ve Radyo time da, radyo programları, Flash TV de “Alabora” adında Reality show, İstanbul TV de; “İstanbul’da bir hoş” adında talk show tadında bir program, Tgrt de “Havuz show bizim show” adında çocuk programı’, 3 festivalde ödül, Kemer altın nar Onno Tunç müzik yarışmasında 3.cülük, Pamukkale festivalinde 3.cülük ve 2. Uluslararası Kahire müzik festivalinde Mısırda 1.lik, son zamanlarda Boray’la kadına dair adında bir program Show max ve Beyaz tv de, hem benzer isimle bir dergi ve sahne çalışmaları var.

Sıradaki Haber :  Behiye Aksoy

2012 yılında Hande Subaşı ile başrol “Kamelyalı Kadın” müzikalinde oynadı.

2007 yılında “Aşık Oldum” adlı dördüncü albümle birlikte Bora Gencer’in Baş rol oynadığı iki tv filmi “Firari Gelin” ve “Aşk Başa Gelince” gösterime girdi.

Bora Gencer, digitürk 51. kanalda “Emredersin Komutanım” İsimli davet programında her hafta Çarşamba akşamları 20.30 da sunuculuk yaptı.

2008 yılının başlarında Kanal T adında bir kanalda uzun vakit Bora Bora Show adında 1 program yaptı bu programa Ayşenur Printer, Erol Büyükburç, Ayten Alpman, Hande Subaşı, [Ece Gürsel, Şebnem Shaefer, İlham Gencer, Okan Bayülgen, Hakan Aysev, Çiğdem Tunç gibi konuklar ziyafet edildi. daha sonra format değiştirilerek askerlik Anıları adında bir program yaptı bu yeni programa da Orhan Ayhan, Ayhan Bermek, Atatürk’ün torunu (Atatürk’ün Manevi Kızı Hale Adatepe‘nin Oğlu) Ahmet Doğançay gibi meşhur simalar katıldı.

2009 yılında yönetmen Metin Güngör’ün çektiği “Renklerde Kaybolan Yaşam” adlı sinema filminde oynadı. Türk Sineması’nda ilk önce bir ressamın hayatının biyografik şekilde ele alındığı filmin yapımcılığını Fikret Mualla gibi sanatkâr olan Metin Güngör üstlendi. Metin Güngör, Renklerde Kaybolan Yaşam’ın keza senaryosunu yazdı, keza yönetti keza de ünlü ressamı oynadı. Filmde, Bora Gencer’in yanı sıra, Okan Bayülgen, Şebnem Schafer, Bedri Baykam, Selen Görgüzel gibi sanatçılar atama aldı. Bora Gencer filmde, Nazım Hikmet‘i canlandırdı.

Bora Gencer, 27 Nisan 2008 tarihinde Alman vatandaşı olan Hülya Yaman ile evlendi. Ayaz (d.2008) adında bir oğlu var.

Albümleri :
1995 – Öptüm Seni Şeker
1999 – Allah bilir
2001 – Yeniden Çıktım
2007 – Aşık Oldum
2012 – Sabır

Film ve dizileri :
2009 – Renklerde Kaybolan Yaşam (Sinema Filmi) 2008 – Aşk Başa Gelince (TV Filmi)
2007 – Kaçak Gelin (TV Dizisi)
1999 – Bize Ne Oldu (TV Dizisi)

Sıradaki Haber :  Zeynel Abidin Beyazgül

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu