Teknoloji

Koronavirüs internet trafiğini patlattı

Türkiye’de koronavirüs sayısının artmasıyla birlikte alınan tedbirler de sertleşiyor. Koronavirüsün salgına dönüşmesi endişesiyle okullar tatil edilerek uzak eğitime geçilirken, firmalar da yavaş yavaş evden çalışmaya yöneliyor. Yemeksepeti, Gittigidiyor, ING, IBTech gibi çoğu şirket tam zamanlı olarak evden çalışma yöntemine gitmiş durumda. Softtech, Garanti Teknoloji ve QNB Finansbank gibi kuruluşlarda ise departmana alt değişebilmekle beraber evden alıştırma yöntemi tercih ediliyor. Bilhassa hizmet sektöründe homeofise yönelen firmaların önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

İNTERNET YOLLARINI ÖĞRENCİLERE BIRAKIN
Uzak eğitim ve homeofise geçen firmaların videokonferans yöntemiyle haberleşmesi bilgi trafiğini da hemen hemen patlattı. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Türkiye’de virüsün görüldüğü birincil günden bugüne bilgi kullanımının yüzde 30 arttığını belirterek, Türk Telekom olarak her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını söyledi. Ama kullanıcıları boşboğaz trafik oluşturmaması konusunda uyaran Kıraç “İnsanlar virüsün yayılmasını engellemek için evlere kapanıyor. Öğrenciler uzaktan eğitim alıyor, firmalar evden çalışmaya başlıyor. İnternet trafiğinde yüzde 30’luk bir büyüme laf konusu. İspanya’da bir araya gelen telekom operatörleri bir tanımlama yaptı. Boşboğaz video ve dosya paylaşımı yapmayın diye. İnternet yollarını öğrencilere bırakın. Alışılagelmiş akışında devam etsin. Biz abonelerimize boşboğaz şekilde trafiği artırmamasını öneriyoruz. Özellikle sosyal medya ve WhatsApp gibi mecralarda video paylaşımlarından kaçınmak gerekiyor. Eğer alışılmış üstü bir trafik olursa risklerle aleyhinde karşıya kalabiliriz” dedi. Kıraç yurt dışarıya da gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

KAPASİTEYİ ARTIRIYORUZ
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Thibaud Rerolle de evden alıştırma gibi tedbirlerin artmasıyla birlikte müşterilerimizin sabit data kullanımının arttığına dikkat çekti. Rerolle “Altyapımız bu artışlara hazırlanmış. Zorunlu kapasite artırımlarını da yapıyoruz. Şimdiye değin herhangi bir performans sorunu yaşamadık. Yaşanmaması için de zorunlu tedbirleri alıyoruz” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Bilgisayar ve cepte temizlik zamanı

BiP’TEN GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA İKİ KAT ARTTI

Koronavirüs ile BiP üzerinden görüntülü röportaj oranı da iki kat arttı. Turkcell yetkilileri virüsle birlikte bilgi kullanımının arttığına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu: “Turkcell olarak müşterilerimize sunduğumuz birçok dijital mahsul ve servislerimiz bununla birlikte evden egzersiz koşullarında işlerin daha basit yürütmesine tezgâhtar oluyor. Bu hizmetlerden biri de Turkcell’in iletişim ve hayat platformu BiP. Kullanıcılarına mesajlaşma ve görüntülü mülâkat seçenekleri sunan BiP, evinden çalışanlara 10 kişiye dek görüntülü konferans imkanı tanıyor. Şirketlerin çalışanlarına evde çalışmaya yönlendirmeye başlamasından bu yana BiP’in görüntülü görüşmelerinde yüzde 90’lık bir yükselme yaşandı. Toplam internet trafiğinin de yaklaşık yüzde 30 seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz. Açıklamada, uzak eğitim konusunda yapılan çalışmalara uyarı çekilerek “Çocuklarımız eğitimlerini dünyanın en iyi 4.5G mobil altyapısı ve evlere kadar dışarı giden gerçek fiber internetimizi kullanarak Eğitim Bilişim Ağı (EBA) uygulaması üzerinden aralıksız olarak sürdürebilecek. Hatta bu amaçla bakanlığımızın tanımladığı 3GB’a ilave olarak öğrenci, öğretmen hatta velilerimiz dahil ayırt etmeksizin tüm mobil müşterilerimize ek 3GB da biz armağan ederek 6GB internetle eğitim seferberliğine katkı karşılamak istedik. Bu süreci evlerinden peşine düşüp takip ederek Turkcell sabit interneti kullanacak öğrenci ve öğretmenlerimize de EBA erişimlerinde kotayı kaldırarak süratli erişimleri için platformu kullanırken internet hızlarını 100 MBit’e yükseltiyoruz. öte taraftan öğrencilerimiz uzakta eğitimlerinin yanı sıra boş zamanlarında kendilerini geliştirebilmeleri için Zekâ Gücü projemizden faydalanabilecekler. Çocuklarımız eğitim teknolojileri uzmanları kadar hazırlanan, Maker ve Kodlama ilk olarak edinmek üzere Mobil Kullanım Geliştirme gibi birçok eğitimi alarak kendilerini yarına bugünden hazırlayabilirler” denildi.

Ömer Temür – Türkiye gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu